3D Baskı Nedir?

3D baskı nedir? Kısaca, bilgisayarlar yardımıyla tasarlanmış veya 3D tarayıcı yardımıyla taranmış parçaların prototiplenme ve katı imalatında kullanılmaktadır. Üretimi yapılacak parça her şekle sahip olabilir. Farklı mataryeller ile baskı alınabilir.

Daha ayrıntılı anlatacak olursak, bilgisayar destekli tasarım yazılımları(CAD) ile tasarlamış parçalar STL formatında kaydedilir. STL datası dilimleme yazılımları ile 3D yazıcının anlayacağı Gcode’lara dönüştürülür. Bu sayede 3D yazıcı kontrol edilir ve istenilen materyal(PLA, ABS, FLEX, NYLON vb.) ile baskı alınır. 3D Baskı süreleri parçanın büyüklüğü ve baskının hassasiyeti(100mikron – 300mikron) ile doğru orantılıdır.

3D Baskı Materyalleri

3D yazıcılarda kullanılan materyal, 3d yazıcının teknolojisine göre farklılık göstermektedir. FDM, SLA, SLS, PrintJEt gibi daha birçok farklı 3d baskı teknolojileri mevcuttur. Örnek olarak en sık kullanılan FDM teknolojisini ele alalım.

FDM teknolojisi çubuk halindeki filamentin eritilip katman katman basılması methodu ile çalışır. FMD teknolojisinde en sık kullanılan materyaller PLA ve ABS’dir. Aşağıda FDM teknolojisinde kullanılan bazı materyaller ve özelliklleri açıklanmaktadır.

Başlıca kullanılan materyaller

Puanlamalar Sertlik, Dayanıklılık ve  Esneklik olmak üzere 1 ila 5 üzerinden yapılmıştır.

PLA: Tamamen doğaldır ve doğada çözünebilir bu yüzden prototipleme çalışmalarında sıkça kullanılmaktadır. Sertlik: 3, Dayanıklılık: 2, Esneklik: 1

ABS: Petrol ürünüdür ancak güçlü ve dayanıklıdır. Sertlik: 3, Dayanıklılık: 3, Esneklik: 1

PETG: Dayanıklı ve esnektir, yüksek darbe ve gerilim gerektiren uygulamalarda kullanılır. Sertlik: 4, Dayanıklılık: 4, Esneklik: 3

FLEX: Oldukça esnektir bu yüzden esneklik gerektiren parçalarda kullanılır. Sertlik: 2, Dayanıklılık: 4, Esneklik: 5

AHŞAP: Ahşap dokusu ile ahşap hissi vermektedir. Sertlik: 3, Dayanıklılık: 3, Esneklik: 3

Naylon: Dayanıklı ve esnektir ayrıca düşük sürtünme deformasyonu vardır. Sertlik: 4, Dayanıklılık: 5, Esneklik: 3

3D Baskı İle Neler Yapılabilir

3D baskı teknolojisi ile,

  • Otomotiv sektöründe bir çok parça üretilebilir,
  • Mimarlık alanında yapılan çalışmalar kolayca maket haline getirilebilir,
  • Medikal alanda implant prototipi, kulak, burun benzeri organlar yada engellilere özel ölçülerde parçalar üretilebilir,
  • Kişiye özel hediyeler; sevdiklerinizle fotoğraf baskıları, dizi, film figürleri, ev dekorasyon ürünleri yapılabilir,
  • Eğitim alanında kendi özel tasarımlarınızı hayata geçirebilirsiniz, bunun yanında çocukların hayal gücünü gerçeğe dönüştürebilmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Daha bir çok sektörde diş, damak prototipleri, heykeller, yüzük kolye gibi hassas ve hayatın birçok alanında kullanılabilecek tasarımları kolayca üretebilirsiniz.
3D baskı merkezi